Élelmiszer
Már az üzletek polcain a Szentkirályi Magyarország betétdíjas PET-palackajai
A Szentkirályi Magyarország az elsők között kezdte meg a DRS (Deposit Return System), vagyis a kötelező visszaváltási rendszer szerinti italcsomagolások gyártását és értékesítését.
Állattenyésztés
Farkas Sándor: intenzív támadásokat és pofonokat kapott Brüsszeltől az állattenyésztés
A szakmaiatlanság, a tudományos megalapozottság hiánya lett a trend.
Gazdálkodás
Beérett a hazai fóliás eper, olcsóbb a tavalyinál
Kilóját 2400 forintért kínálják, de jellemzően fél kilós kiszerelésben árulták például a szekszárdi piacon, ami így csak 1200 forintot kóstál.
Közélet
Duplázódhat a de minimis támogatás összege
A tagállami szakminiszterek többsége támogatta a német agrárminiszter felvetését, hogy 25 ezerről, 50 ezer euróra emeljék a de minimis támogatásokat.
Gazdálkodás
Magyarok indították útjára és világmozgalom lett: a méhek napja
Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben az Országos Magyar Méhészeti Egyesület első alkalommal tartotta meg április 30-án a Méhek Napja rendezvényt. A méhek napjáról azóta a világ számos pontján emlékeznek meg.
Közélet
Nagy István: Brüsszel az utolsó szöget is beverte az európai agrárium koporsójába
Brüsszelben változás kell! Újra a gazdálkodókat kell az agrárpolitika középpontjába állítani – mondta Nagy István agrárminszter.
Gazdálkodás
Miközben a repce tovább drágul, a gabonaárak meredeken esnek
A múltheti jelentős áremelkedés után, e hét elején meredek árcsökkenés indult a gabona árában. Ezzel párhuzamosan a repce ára tovább drágult.
Gazdálkodás
KAP: Ezekre az engedményekre kényszerítették Brüsszelt a gazdák
A Közös Agrárpolitikában több könnyítést fogadott el az Európai Parlament engedve az év eleje óta tartó gazdatüntetések nyomásának. A Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra vonatkozó több szabály is változik.
Közélet
Mi a teendőnk, ha lejár a haszonbérleti szerződés?
A magyar termőföldek közel 50 százalékát haszonbérleti szerződés keretében művelik, így fontos, hogy tisztában legyünk a szerződés létrejöttének és megszűnésének szabályaival. Dr. Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára cikkében ez utóbbit vizsgálja, bemutatva a várható változásokat.
Állattenyésztés
Új támogatásokra pályázhatnak az állattenyésztők
Két teljesen új címen igényelhető támogatással segíti a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium, összesen 22 milliárd forint keretösszeggel. A pályázatokat június elején hirdetik meg.
Gazdálkodás
Optimistábbak az agrárcégek, kamattámogatás társulhat a beruházási forrásokhoz
Az előző negyedévinél kissé, az egy évvel ezelőttinél pedig sokkal kedvezőbbnek látják kilátásaikat az agrártermékpályák szereplői az MBH Bank trendindexe szerint. Hogy ez ne romoljon, esőre viszont még nagy szüksége lenne a szántóföldeknek.
Gazdálkodás
Rövidesen már a boltokban a magyar eper
Közélet
Kicsit szigorítottak, de ismét megszavazták az ukrán termékek vámmentességét
Az Európai Parlaent balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat, az év eleje tartó uniós szintű gazdatüntetések ellenére újra megszavazták az ukrán termékek vámmentes unióba engedését.
Gazdálkodás
Bezuhatak a faárak: 20 százalékkal csökkent a fűrészáruk ára globálisan
A fűrészáru ára az Amerikai Egyesült Államokban 500 dollár körülire zuhant ezer deszkalábonként. Ez jellemzően akkor forudl elő, amikor a fűrészmalmok már a termelésük visszafogásával készülnek a recesszióra, míg a lakásépítők számára a deszkaárak visszaesése ad mozgásteret, hogy árengedménnyel csalogassák a megfogyatkozott vásárlókat.
Közélet
Tovább erősítette relatív pozícióját a MATE
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem idén is 151-200. helyezést ért el a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds 2024-es agrártudományi ranglistáján.
Gazdálkodás
Csökkentek a zöldségárak, szorul ki az import
Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. Az árcsökkenés folytatódhat a hazai termékek megjelenésével.
Közélet
A hét közepéig kitartanak a fagyok a lengyel almaültetvényeken
Az előzőnél enyhébb, de újabb fagyos éjszakát viseltek el a lengyel gyümölcsültetvények. Most némi enyhülés következik, de csütörtökön lesz csak vége a fagyos időszaknak.
Élelmiszer
Húsvéti ellenőrzés: 13 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból
Március 1. és április 1. között tavaszi szezonális ellenőrzés zajlott az egész országban. A Nébih irányításával az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek 2420 ellenőrzést végeztek.
Élelmiszer
Piros lesz a paradicsom nem sárga? Ezt most a Lidlben előre eldöntheti
Gazdálkodás
A nap pozitív híre: ez az, ami minden évben egyesíti a magyarokat és megmutatja erejüket